Blog
Τρόμος με το «AdFection» – Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό χακάρει κινητά μόνο με την προβολή διαφημίσεων
Συναγερμό έχει προκαλέσει μία νέα μέθοδος κυβερνο – κατασκοπείας, με την ονομάσία «AdFection» που εγκαθιστά κατασκοπευτικό λογισμικό σε κινητά και υπολογιστές, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από τον χρήστη απλά και μόνο μέσω προβολής μίας διαφήμισης.
Σύμφωνα με έρευνα του Citizen Lab του Πανεπιστημίου του Τορόντο και της αμερικανικής εταιρείας κυβερνοασφάλειας Confiant, όπως μεταδίδουν οι Financial Times, η τεχνική διάδοσης λογισμικού κατασκοπείας χρησιμοποιήθηκε για να μολυνθούν συσκευές – κινητά, υπολογιστές – δημοσιογράφων και εργαζομένων στο ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera.
Η έρευνα διαπίστωσε ότι εκατοντάδες χιλιάδες διαφημίσεις του ίδιου δικτύου προβλήθηκαν επίσης σε χρήστες που συνδέονταν με οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ, η Κομισιόν και οι εταιρείες τεχνολογίας Nvidia και Arm.
Σύμφωνα με την έκθεση, η τεχνολογία αναπτύχθηκε από την ισραηλινή εταιρεία Discover-Tech, η οποία φέρεται να μετέτρεψε το παγκόσμιο σύστημα διαδικτυακής διαφήμισης – μέσω του οποίου πραγματοποιούνται καθημερινά τρισεκατομμύρια συναλλαγές – σε εργαλείο κρυφής παρακολούθησης και κυβερνοεπιθέσεων.
Πώς λειτουργεί το «AdFection»
Το ιδιαίτερα ανησυχητικό στοιχείο της μεθόδου AdFection είναι ότι δεν απαιτείται καμία ενέργεια από το θύμα για την εγκατάσταση του κατασκοπευτικού λογισμικού.
Σε αντίθεση με τις συμβατικές επιθέσεις κατασκοπευτικού λογισμικού, εδώ δεν απαιτείται από τον χρήστη να πατήσει κάποιον κακόβουλο σύνδεσμο ή να κατεβάσει ένα μολυσμένο αρχείο. Αντίθετα, η μόλυνση μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω της προβολής μίας διαφήμισης.
Η διαδικασία βασίζεται στο σύστημα αυτοματοποιημένων διαφημιστικών δημοπρασιών, γνωστό ως real-time bidding. Μέσω αυτού, οι διαφημιζόμενοι ανταγωνίζονται σε πραγματικό χρόνο για την προβολή διαφημίσεων σε συγκεκριμένους χρήστες του διαδικτύου.
Κατά τη διαδικασία, οι διαφημιστικές πλατφόρμες ανταλλάσσουν πληροφορίες που μπορεί να περιλαμβάνουν την κατά προσέγγιση τοποθεσία του χρήστη, τη διεύθυνση IP και στοιχεία από το ιστορικό περιήγησής του. Συνήθως, τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιούνται για την εξατομίκευση των διαφημίσεων.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η Discover-Tech αξιοποιούσε τις ίδιες πληροφορίες για να σκιαγραφεί το προφίλ των χρηστών και να επιχειρεί να αποκαλύψει την ταυτότητά τους. Όταν ένας χρήστης επιλεγόταν ως στόχος, η συσκευή του λάμβανε κακόβουλο κώδικα ενσωματωμένο σε μια φαινομενικά αθώα διαφήμιση, με αποτέλεσμα την εγκατάσταση κατασκοπευτικού λογισμικού.
Η εξέλιξη αναδεικνύει τους κινδύνους που μπορεί να κρύβονται ακόμη και σε φαινομενικά συνηθισμένες διαδικτυακές διαφημίσεις, καθώς το σύστημα που έχει σχεδιαστεί για την προβολή εμπορικού περιεχομένου μπορεί να αξιοποιηθεί για στοχευμένη ψηφιακή παρακολούθηση.
To άρθρο Τρόμος με το «AdFection» – Νέο κατασκοπευτικό λογισμικό χακάρει κινητά μόνο με την προβολή διαφημίσεων δημοσιεύτηκε στο NewsIT .