Blog
Γαλλία: Νέες μαθητικές κινητοποιήσεις την Τρίτη – Κλειστά 141 λύκεια παρά τις εξαγγελίες για έκτακτες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στη Γαλλία, με 141 λύκεια να παραμένουν κλειστά την Παρασκευή (09.10.2026), παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την έκτακτη πρόσληψη 3.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι μαθητές, που διεκδικούν καλύτερες συνθήκες εκπαίδευσης και αναβάθμιση των σχολικών εγκαταστάσεων, θεωρούν τα μέτρα ανεπαρκή.
Αν και οι κινητοποιήσεις παρουσιάζουν σημάδια αποκλιμάκωσης, οι μαθητές στη Γαλλία προετοιμάζονται για νέα ημέρα δράσης την Τρίτη (13.10.2026), έπειτα από κάλεσμα φοιτητικών και επαγγελματικών ενώσεων για διαδηλώσεις και απεργία. Οι διαμαρτυρίες, που ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου 2026, έχουν συνοδευτεί από βίαια επεισόδια και εκτεταμένες υλικές ζημιές, ενώ πραγματοποιούνται περίπου έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.
Μειώνεται ο αριθμός των κλειστών σχολείων
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Παιδείας, το πρωί της Παρασκευής (09.10.2026) παρέμεναν κλειστά 141 από τα συνολικά 3.700 λύκεια της χώρας, έναντι 157 την Πέμπτη (08.10.2026).
Η εικόνα παρουσιάζει σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες, καθώς στις αρχές της εβδομάδας περίπου 600 λύκεια παρέμεναν κλειστά, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή ο αριθμός τους είχε φτάσει τα 800.
Πλέον, περισσότερο από το 96% των λυκείων λειτουργεί κανονικά, με κυβερνητική πηγή να κάνει λόγο για «σαφή επιβράδυνση» των κινητοποιήσεων, η οποία, όπως σημείωσε, είναι αισθητή εδώ και αρκετές ημέρες.
Κατά την ίδια πηγή, οι διαμαρτυρίες έχουν αποκτήσει περισσότερο τοπικό χαρακτήρα, είτε λόγω πολιτικών διεργασιών σε συγκεκριμένες περιοχές είτε εξαιτίας ιδιαίτερων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι σχολικές κοινότητες.
Οι ζημιές που έχουν προκληθεί στο περιθώριο των διαδηλώσεων και των αποκλεισμών εκτιμώνται σε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ευρώ.
«Πρώτο βήμα» οι 3.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί
Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις αντιδράσεις, η γαλλική κυβέρνηση ανακοίνωσε την έκτακτη πρόσληψη 3.000 αναπληρωτών εκπαιδευτικών, οι οποίοι θα τοποθετηθούν κατά προτεραιότητα στα σχολεία με τις μεγαλύτερες ελλείψεις.
Ο υπουργός Παιδείας, Εντουάρ Ζεφρέ, επισκέφθηκε λύκειο στο Κασάν, στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού, προκειμένου να παρουσιάσει τις λεπτομέρειες της κυβερνητικής παρέμβασης.
Παράλληλα, διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα των μαθητών, τα οποία συγκεντρώνονται μέσω ειδικής πλατφόρμας διαβούλευσης που δημιουργήθηκε αυτή την εβδομάδα, θα εξεταστούν, ενώ προανήγγειλε τροποποιήσεις στο σχέδιο του προϋπολογισμού ώστε να ληφθούν υπόψη ορισμένες από τις διεκδικήσεις τους.
Ωστόσο, οι ανακοινώσεις δεν φαίνεται να αρκούν για την εκτόνωση της δυσαρέσκειας.
Η γενική γραμματέας της CFDT, της μεγαλύτερης συνδικαλιστικής ένωσης της Γαλλίας, Μαριλίζ Λεόν, χαρακτήρισε την κυβερνητική παρέμβαση «πρώτη απάντηση», υπογραμμίζοντας ωστόσο, μιλώντας στο franceinfo, ότι υπολείπεται σημαντικά των προσδοκιών.
Ανάλογη είναι η στάση μαθητών που συνεχίζουν να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.
«Οι ανακοινώσεις του υπουργού αποτελούν ένα πρώτο βήμα, όμως αυτό δεν επαρκεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP) η Αλίς, τελειόφοιτη του λυκείου Saint-Charles στη Μασσαλία.
Μαθητικές κινητοποιήσεις στην Γαλλία: Επεισόδια και χιλιάδες συλλήψεις
Παρά τη μείωση της συμμετοχής, οι κινητοποιήσεις εξακολουθούν να συνοδεύονται από εντάσεις σε ορισμένες περιοχές της χώρας.
Στο Λυνέλ, στη νότια Γαλλία, πυρκαγιά που εκδηλώθηκε κοντά στο λύκειο Louis Feuillade οδήγησε στην πλήρη εκκένωση του σχολείου, σύμφωνα με τις αρμόδιες εκπαιδευτικές αρχές.
Την ίδια ώρα, αποκλεισμοί καταγράφονται και σε ιδρύματα της ανώτατης εκπαίδευσης. Στο Παρίσι, περίπου δέκα φοιτητές και σπουδαστές δημόσιας διοίκησης απέκλεισαν την είσοδο της École nationale des chartes, χρησιμοποιώντας σωρούς απορριμμάτων.
Ανάλογες κινητοποιήσεις έχουν προηγηθεί στην Ανώτατη Εθνική Σχολή (ENS) της οδού Ουλμ και στην ENS του Σακλέ, στην ευρύτερη περιοχή της γαλλικής πρωτεύουσας.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, στις διαδηλώσεις της Πέμπτης συμμετείχαν 71.500 άνθρωποι σε ολόκληρη τη χώρα, εκ των οποίων 24.500 στο Παρίσι, αριθμοί ελαφρώς μειωμένοι σε σχέση με τις προηγούμενες κινητοποιήσεις.
Από τις 17 Σεπτεμβρίου 2026 έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 6.800 άνθρωποι, εκ των οποίων το 86% είναι ανήλικοι, ενώ 21 έχουν φυλακιστεί, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Παρά την αποκλιμάκωση των τελευταίων ημερών, οι οργανώσεις που συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις επιμένουν στο κάλεσμα για νέες διαδηλώσεις και απεργία την Τρίτη, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη των σχολικών διακοπών, οι οποίες θα διαρκέσουν από τις 17 Οκτωβρίου έως την 1η Νοεμβρίου 2026.
To άρθρο Γαλλία: Νέες μαθητικές κινητοποιήσεις την Τρίτη – Κλειστά 141 λύκεια παρά τις εξαγγελίες για έκτακτες προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών δημοσιεύτηκε στο NewsIT .