Νέα

Δραματική προειδοποίηση για το Ελ Νίνιο: Φόβοι ότι θα είναι το ισχυρότερο εδώ και έναν αιώνα – «Στεγνώνει» τη Διώρυγα του Παναμά

Το κλιματικό φαινόμενο Ελ Νίνιο αναμένεται να είναι «το ισχυρότερο» που έχει καταγραφεί εδώ και περισσότερα από 100 χρόνια, προειδοποίησε σήμερα (21.08.2026) ειδικός της βρετανικής μετεωρολογικής υπηρεσίας Met Office, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις της πλειονότητας των ειδικών.

Το Ελ Νίνιο αποτελεί ένα φυσικό, προσωρινό κλιματικό φαινόμενο, το οποίο ενισχύεται από την ανθρωπογενή υπερθέρμανση του πλανήτη. Εμφανίζεται κάθε δύο έως επτά χρόνια και προκαλεί σημαντικές αλλαγές στις καιρικές συνθήκες, με ορισμένες περιοχές να βιώνουν υψηλότερες θερμοκρασίες και ξηρασία και άλλες πιο δροσερό και υγρό καιρό, αυξάνοντας παράλληλα τον κίνδυνο ακραίων καιρικών φαινομένων.

«Ουδέποτε έχω δει να διαγράφεται ένα τέτοιο φαινόμενο στις προβλέψεις μας (…) περιμένουμε το πιο έντονο επεισόδιο Ελ Νίνιο εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα, στην κορύφωσή του θα ξεπεράσει τους τρεις βαθμούς (ανόδου της θερμοκρασίας στην επιφάνεια της θάλασσας σε μια ζώνη αναφοράς του Ειρηνικού), κάτι που είναι πρωτοφανές στα σύγχρονα κλιματικά δεδομένα», δήλωσε στο BBC ο Έινταμ Σκέιφ, αρμόδιος για τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις της βρετανικής Met Office.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι οι συνέπειες θα είναι «ιδιαίτερα ισχυρές γύρω από τους Τροπικούς», με ακραίες ξηρασίες στη Νότια Αμερική και στον δυτικό Ειρηνικό, προσθέτοντας ότι οι αναταράξεις θα γίνουν ωστόσο αισθητές μέχρι και στο Ηνωμένο Βασίλειο.«Διακρίνουμε εξάλλου ήδη ενδείξεις που προαναγγέλλουν ενίσχυση των βροχοπτώσεων και των καταιγίδων εδώ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, προς τον Νοέμβριο», όπως και σε όλη τη βορειοδυτική Ευρώπη, δήλωσε ο ειδικός.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Met Office και άλλων εμπειρογνωμόνων, η έκταση του φαινομένου Ελ Νίνιο μπορεί να καταστήσει το 2027 την πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, με τις συνέπειές του να είναι κυρίως αισθητές την επόμενη χρονιά.

Το Ελ Νίνιο «στεγνώνει» τη Διώρυγα του Παναμά – Μειώνονται οι διελεύσεις πλοίων

Ο αριθμός των πλοίων στα οποία δίνεται άδεια να διασχίσουν τη Διώρυγα του Παναμά θα μειωθεί από τον Σεπτέμβριο, εξαιτίας της μείωσης των βροχοπτώσεων λόγω του Ελ Νίνιο, ανακοίνωσε αυτόνομος δημόσιος φορέας ο οποίος εκμεταλλεύεται τη θαλάσσια οδό καίριας σημασίας, που συνδέει τον Ατλαντικό με τον Ειρηνικό.

Από την 3η Σεπτεμβρίου, ο αριθμός των διελεύσεων σε ημερήσια βάση θα μειωθεί από τα 36 στα 34 πλοία παντός τύπου, κατόπιν, από τη 15η Σεπτεμβρίου, στα 32, διευκρινίζει ανακοίνωση της Αρχής της Διώρυγας του Παναμά (Autoridad del Canal de Panamá, ACP).

Από τη Διώρυγα μήκους 80 χιλιομέτρων διέρχεται περίπου το 5% του όγκου των εμπορευμάτων που διακινούνται διά θαλάσσης σε παγκόσμια κλίμακα· ανάμεσα στα κράτη που είναι οι κυριότεροι χρήστες της δεσπόζουν οι ΗΠΑ και η Κίνα.

Εξαιτίας του φαινομένου Ελ Νίνιο, παρατηρούνται «χαμηλότερες βροχοπτώσεις από ό,τι προβλεπόταν στην υδρογραφική λεκάνη της Διώρυγας» και «θα απαιτηθούν επιπρόσθετα μέτρα για να υποστηριχτεί η μακροπρόθεσμη διάρκεια» της λειτουργίας της, εξήγησε η Αρχή.

Η Διώρυγα λειτουργεί χάρη στο νερό της βροχής που είναι αποταμιευμένο στις τεχνητές λίμνες Γατούν και Αλαχουέλα, το επίπεδο των οποίων έχει μειωθεί εξαιτίας «των δυσμενών συνεπειών του φαινομένου Ελ Νίνιο».

Φορτηγό πλοίο μεταφοράς διέρχεται από τη διώρυγα του Παναμά – REUTERS/Aris Martinez/File Photo

Η ACP έθεσε ήδη μήνες νωρίτερα σε εφαρμογή άλλα μέτρα, όπως η μείωση της άντλησης νερού από τα πλοία.

Το 2023, το Ελ Νίνιο είχε υποχρεώσει τον φορέα διαχείρισης να μειώσει από τις 38 στις 22 τις ημερήσιες διελεύσεις, καθώς τα νερά των λιμνών βρίσκονταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Το Ελ Νίνιο είναι φυσικό φαινόμενο που καταγράφεται κάθε δύο ως επτά χρόνια. Τα νερά στην επιφάνεια του κεντρικού και του ανατολικού Ειρηνικού στο ύψος του ισημερινού θερμαίνονται, οδηγώντας για μήνες σε σημαντικές αλλαγές στο καθεστώς των ανέμων, των πιέσεων και των βροχοπτώσεων σε παγκόσμια κλίμακα.

Φέτος τα περισσότερα μοντέλα των μετεωρολόγων προοιωνίζονται ότι το φαινόμενο θα είναι εξαιρετικά ισχυρό, αν όχι το ισχυρότερο που έχει καταγραφτεί ποτέ.

Βορειότερα στην κεντρική Αμερική, η κυβέρνηση της Ονδούρας έθεσε προχθές Τετάρτη σχεδόν το 80% της επικράτειας σε κατάσταση συναγερμού, μη εξαιρουμένης της πρωτεύουσας Τεγκουσιγκάλπα, εξαιτίας της ξηρασίας που προκαλεί το Ελ Νίνιο.

To άρθρο Δραματική προειδοποίηση για το Ελ Νίνιο: Φόβοι ότι θα είναι το ισχυρότερο εδώ και έναν αιώνα – «Στεγνώνει» τη Διώρυγα του Παναμά δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

Διαβάστε περισσότερα στο Κόσμος – NewsIT